Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΧΑΝΙΑ: Η Χρυσή Αυγή τίμησε τους Ήρωες της Α’ Μοίρας Καταδρομών

ΧΑΝΙΑ: Η Χρυσή Αυγή τίμησε τους Ήρωες της Α’ Μοίρας ΚαταδρομώνΣε μία λιτή τελετή στην έδρα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε των Χανίων, τιμήθηκαν σήμερα οι πεσόντες της ηρωικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ» (Ιούλιος 1974). Η Τοπική Οργάνωση Χανίων του Λαϊκού Συνδέσμου έδωσε το παρόν και στη φετινή εκδήλωση. Ειδικά φέτος, λόγω της επίσημης παρουσίας της Χρυσής Αυγής, το υπουργείο έδωσε εντολή να μην καταθέσουν στεφάνους πολιτικοί φορείς. Δεν ξέχασαν οι κυβερνητικοί παράγοντες τις περυσινές έντονες αποδοκιμασίας κατά του βουλευτή τους Μαρκογιαννάκη και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ. Η αντιπροσωπεία της Τ.Ο. Χανίων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση πολίτες, συγγενείς πεσόντων και στρατιωτικούς.
Επικεφαλής της ομάδας μας ήταν οι συναγωνιστές Καρεφυλλάκης και Κασιδιάρης. Το παρόν έδωσε και ο Αρχηγός Στρατού που προέρχεται από τις τάξεις των Ειδικών Δυνάμεων. Το τιμητικό άγημα των Αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ ξεχώρισε για το παράστημα και την άριστη παρουσία του. Εκ μέρους του Συλλόγου των Καταδρομέων που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και του Διοικητή της Α’ ΜΚ Ταγματάρχη Παπαμελετίου, στέφανο κατέθεσε ο αδερφός του πεσόντος Καταδρομέα Λιγδή Χρήστου. Όλοι οι Ήρωες της Α’ ΜΚ έχουν προαχθεί μετά θάνατον στον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Με το πέρας της τελετής το κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής μετέβη στο λιτό μνημείο με τις 29 μαρμάρινες στήλες (όσοι και οι πεσόντες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΙΚΗ» - Ιστορικό
Η επιχείρηση "Νίκη" εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β' Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α' Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως αντί για τα Δωδεκάνησα θα μεταφερθεί στην Κύπρο. Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία.
Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά, ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν. Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α'ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες. Παρ’όλα αυτά, στις μάχες που ακολούθησαν η Α'ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας και να σταματήσει τα εχθρικά τεθωρακισμένα που επιχείρησαν να καταλάβουν το ελεύθερο τμήμα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου